Een kijkje achter de schermen bij de Belastingdienst

Wie is Aukje Graafmans?

Ik ben geboren op 22 April 1972 in Goirle. Ik heb nooit de intentie gehad om bij de belastingdienst te gaan werken. Verre van dat zelfs, ik wilde naar de sportschool om gymleraar te worden, maar door omstandigheden toch terecht gekomen bij de belastingdienst. Na een lange strijd met mijn ouders ben ik op negenjarige leeftijd gaan voetballen. Mijn ouders hadden liever gezien dat ik op ballet of muziekles ging. Ik werd zo goed in voetballen dat ik op 14-jarige leeftijd zelfs op zondag met de Dames 1 mee mocht doen. De Dames 1 speelde landelijk dus het niveau werd steeds hoger. Al snel werd ik geselecteerd voor het Brabantse meisjes elftal en later het Nederlands elftal onder de 18 jaar. Met het Brabantse meisjeselftal werden we Nederlands kampioen. Vanaf die dag wilde ik alleen nog maar meer voetballen en naar de CIOS (sportschool) nadat ik met de Mavo klaar zou zijn. Helaas vonden mijn ouders het niet goed dat ik intern ging op 16-jarige leeftijd bij de CIOS en werd ik genoodzaakt om een andere opleiding te zoeken. Niets kon mijn goedkeuring wegdragen dus werd het uiteindelijk de MDS-C ( Middelbare Detailhandelschool, de commerciële richting. Ik was dag en nacht op het voetbalveld te vinden en door mijn desinteresse in mijn opleiding ging het daardoor ook fout in het examenjaar van de MDS. Ik zakte voor mijn MDS-C diploma. Wat nu? Gelukkig had ik mijn stage bij de sportwinkel goed doorlopen en kon ik in de sportwinkel blijven werken als tijdelijke oplossing.

Via via begon mijn carrière als archiefmedewerker bij de Belastingdienst. Tijdens dit tussenjaar zou ik beslissen of ik alsnog naar de CIOS zou gaan. Ook nu liep het weer anders. Ik kreeg het naar mijn zin op het werk. Direct kreeg ik het eerste jaar een bijzondere beloning en kreeg promotie. Slechts 20 jaar en ik had een goed inkomen en zag mooie kansen voor me liggen bij de Belastingdienst. Zo kon ik vrij nemen wanneer ik wilde en de secundaire arbeidsvoorwaarden waren meer dan redelijk. Mijn besluit stond vast: ik blijf bij de Belastingdienst.

Het werk van een belastingmedewerker

Mijn eerste stap was naar de administratie omzetbelasting (OB), aangiftes inboeken, bezwaren behandelen etc. Na een paar jaar was het tijd voor wat anders en ook dit was geen probleem. Mijn voorkeur ging uit naar de Inkomstenbelasting (IB). De verplaatsing naar de administratie inkomstenbelasting was een feit. Op deze afdeling waren de werkzaamheden zo divers, hier kon ik me verder ontwikkelen. Na een aantal jaren kwam er een vacature vrij bij de klantendienst. Op de klantendienst heb ik twee jaar gewerkt. De hoofdtaken waren vooral de telefoontjes van ondernemers, particulieren en adviseurs beantwoorden en een keer per jaar een zes-tal weken ouderen helpen bij het invullen van de aangiften. De uren op de klantendienst waren zeer intensief en je had er minder vrijheid. Ik kwam tot de conclusie dat het na twee jaar mooi geweest was.

Omdat ik geen diploma had om binnen de belastingdienst hogerop te komen, ben ik gestart met de MEAO opleiding zodat ik later kon solliciteren als E- medewerkster. In 2001 werd ik toegelaten tot de E-opleiding van de Belastingdienst. Na 2 intensieve opleidingsjaren ging ik aan het werk als kantoortoetser IB in de branche Financiële Dienstverlening. Dit is wat ik wilde! Ik dacht alles op de rit te hebben, leuk werk, drie kinderen en een lieve man. In 2008 overleed mijn man. Ik was 38 jaar en kwam er alleen voor te staan met de kinderen, en hoe nu verder?

Verdere opleiding

Omdat de Belastingdienst ging reorganiseren en ik weduwe was die het goede voorbeeld voor de kinderen wilde zijn, was het belangrijk om in mijzelf te blijven investeren en door te ontwikkelen. Ik moet immers nog vele jaren werken voordat ik met pensioen kan en ik heb ook een verzorgende opvoedende taak naar mijn kinderen toe. Ik ben in 2011 begonnen met de HBO-opleiding Fiscaal Recht en Economie op de Fontys in Eindhoven. In de vier jaar dat ik op de opleiding zat, heb ik verdieping in mijn werk gezocht. Ik heb zwaardere posten toegewezen gekregen en ben ik lid geworden van de project groep APV ( Afgezonderd Particulier Vermogen) voor maximaal 8 uur per week want mijn normale werk moest ook door. Deelname in de APV-project groep was een rollercoaster. Het is zeer specifiek, het gaat vooral om mensen die hun vermogen in een Trust of Stichting in het buitenland hebben staan en dan vooral in de landen waar het vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst blijft. Er was weinig tot bijna niets aan begeleiding, het was meer in het diepe springen en er voor gaan. Ik heb toen besloten om mijn afstudeerscriptie ook over het APV te schrijven. Veel onderzoek doen en tegelijk er wekelijks aan werken. Het heeft me geen windeieren gelegd!

Het was zeer pittig, 1 dag naar school, 4 dagen werken, een huishouden met 3 kinderen, studeren als de kinderen op bed liggen, 3de en 4de jaars stagiaires van het HBO begeleiden terwijl ik zelf ook nog de opleiding volgde…….maar het is gelukt. Januari 2015 heb ik mijn scriptie verdedigd en ben ik afgestudeerd. Vol trots heb ik mijn bachelor-diploma fiscaal recht en economie in ontvangst genomen waarbij ik te horen kreeg dat mijn scriptie genomineerd werd voor de scriptieprijs van Fontys. Heb ik toch maar even gefikst!

Toekomst

Ik had gehoopt dat ik nu kon gaan solliciteren als F- medewerkster. Helaas laat dit op zich wachten. Wederom zijn er reorganisaties en sluiten er kantoren om zo min mogelijk mensen te ontslaan. Maar aan de andere kant is het ook wel prima zo. Ik heb het tenslotte voor mij zelf en de kinderen gedaan. Gewoon om te laten zien dat als je er voor gaat, wanneer het wel eens tegen zit in het leven, het je echt gaat lukken.

De Belastingdienst als werkgever

De Belastingdienst is in al die jaren een uitstekende werkgever geweest zowel in zware als in goede tijden die ik in privé heb mogen meemaken. Op verjaardagen wordt de Belastingdienst wel eens op de korrel genomen maar ik ga er maar niet meer op in. De Belastingdienst is voor mij een meer dan goede werkgever, veel carrièremogelijkheden, heel divers qua werk, veel vakantiedagen, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en zelfs een gezondheidscheck wordt voor je geregeld. Inmiddels werk ik er ruim 22 jaar, dat is zeker in deze tijd al best lang tijd om bij dezelfde werkgever te werken maar door de vele verschillende onderdelen en mogelijkheden gaat het mij niet vervelen. Je zal er echter ook zelf energie in moeten blijven steken. Dat is voor de gemiddelde ambtenaar best moeilijk. De oudere collega’s hebben wel moeite met de veranderingen die plaatsvinden bij de Belastingdienst. De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels op 53 jaar. Ik zelf ben net 43 dus val er nog ruim onder. Een verjonging van personeel zou goed zijn. Inmiddels heb ik gedwongen moeten verkassen naar een ander kantoor omdat er kantoren sluiten. Ook hier stond de werknemer weer zeer centraal en heb ik een goed gevoel over gehouden aan deze reorganisatie.

Ik werk nog steeds met veel plezier bij de Belastingdienst en recent vernomen dat er wederom een reorganisatie aankomt, 5.000 medewerkers bij de Belastingdienst zullen ander werk moeten gaan zoeken. Dat is 1 op de 4 medewerkers. Ook nu kijk ik hier niet negatief tegen aan. Bij iedere reorganisatie heeft de Belastingdienst de medewerker voorop gezet, dus ook nu zal het goed komen. Daar ben ik van overtuigd. Zal ik de Belastingdienst ooit de rug toe keren…..ik weet het niet. Vooralsnog heb ik het uitstekend naar mijn zin, heb ik super leuk en gevarieerd werk, maar zeg nooit nooit!

Van onze redacteur:
Miriam Tempels

Geef een reactie