HBO Talentenprijs

talentenprijs 1Op 13 mei 2015 werd voor de zesde keer op de Hanzehogeschool te Groningen de HBO Talentenprijs georganiseerd. Fontys Hogeschool Financieel Management was tijdens dit evenement afgevaardigd met twee teams, een ‘accountancy team’ en een ‘bedrijfseconomie team’.

Het accountancy team bestond uit: Anouk Caelers, Ron Nies, Milou Ulen, Rick Vulders en Janne Zegers. Het bedrijfseconomie team bestond uit: Bas van de Gevel, Joep Lammers, Hilde Lavrijsen, Daniel Leighton en Karin Lemmen. Begeleidende docenten waren: Mathijs Feijen, Erik van Kempen en Stef van der Laan.

De HBO Talentenprijs wordt door de Hanzehogeschool uit Groningen georganiseerd. Er zijn twee ‘versies’ van de HBO Talentenprijs, het ene jaar zijn de casussen gericht op marketing en het andere jaar op financieel management. Dit jaar was financieel management weer aan de beurt, dus vandaar dat wij deel konden nemen.
Tijdens dit evenement waren er vijf verschillende ondernemingen die een casus hadden opgesteld welke betrekking had op een financieel vraagstuk binnen de onderneming. In totaal streden er dit jaar ongeveer 160 studenten van 16 verschillende hogescholen uit Nederland en België om het beste financiële hbo-team van 2015 te worden.

Ervaringen
Begin maart liep ik door de gang richting het klaslokaal waar ik les had, toen ik Mathijs Feijen tegen Stef van der Laan hoorde zeggen: ‘Oh kijk, daar is Janne, die hebben we nodig’. Ik draaide mijzelf vragend om en Mathijs zei dat hij graag wilde dat ik mee deed aan de HBO Talentenprijs. Ik had geen idee wat dit inhield, maar Mathijs verzekerde me dat het leuk zou zijn. Met een vragend gezicht ben ik toen doorgelopen naar mijn klaslokaal. In de klas ging ik naast Anouk zitten en vertelde ik over hetgeen mij zojuist was voorgevallen. Anouk had toevallig precies hetzelfde meegemaakt, ook zij was gevraagd door Mathijs! Milou, een klasgenoot van Anouk en mij, was ook uitgenodigd. Met zijn drieën hebben we later wat meer informatie opgevraagd over dit evenement en uiteindelijk besloten deel te nemen. Ons team zou nog versterkt worden door twee mannen, Rick en Ron. Team compleet!

Het bedrijfseconomie team was inmiddels ook samengesteld en de concrete plannen konden gemaakt worden. Hoewel, onze begeleiders Mathijs, Stef en Erik hadden de planning al vrij snel rond. Deze was duidelijk: op 12 mei gaan we al naar Groningen, daar zullen we ’s avonds gaan dineren en de cafés en kroegen van binnen bekijken om vervolgens in Groningen te overnachten. De volgende ochtend naar de Hanze Hogeschool om deel te nemen aan de HBO Talentenprijs en in de avond weer met de trein terug naar huis.

Eindelijk was het dan zo ver…

Op 12 mei was het zo ver, na veel overleg over welke studieboeken en hoeveel kleding er mee genomen werd, vertrokken we met het grootste gedeelte van de groep met de trein naar Groningen. Diegene die niet met de trein gingen hadden geluk en waren met de auto naar Groningen afgereisd. De treinreis werd in Den Bosch al onderbroken, vanwege een storing… het zal ook eens niet. Al met al toch goed aangekomen bij het hostel, snel onze spullen afgezet en op zoek naar het restaurant, waar de rest al lekker zat te dineren.

Nadat onze magen gevuld waren zijn we op pad gegaan voor wat lekkere drankjes. Na een tijdje aanwezig te zijn geweest op een ‘glow-in-the-dark-party’ van een Groningse studievereniging, hebben we onze weg vervolgd naar een kroeg die van de buitenkant heel klein leek. Echter bleek niets minders waar toen wij binnen waren. In deze kroeg hebben we het nog tot in de late uurtjes gezellig gehad.

Bezoek aan de Hanzehogeschool

Op 13 mei ging de wekker vrij vroeg, maar na een verfrissende douche en lekker ontbijt waren we klaar om te vertrekken naar de Hanzehogeschool.

Na ontvangst met koffie en thee werden we verwelkomd door de dagvoorzitter, Jacoline Overdevest. Jacoline houdt zich, vooral voor bankiers, bezig met de ontwikkelingen in internationale aandelen. Daarnaast is zij regelmatig in de media te zien waar zij commentaar geeft op de ontwikkelingen bij Europese en Amerikaanse bedrijven. Misschien een leuke bijkomstigheid, vorig jaar is zij uitgeroepen tot ´Beursbabe´ van het jaar.

Iedere groep had voorafgaand aan deze dag al te horen gekregen voor welk bedrijf zij een casus zouden gaan maken. De betrokken ondernemingen waren: Scania, PostNL, GasTerra, Menzis en het Alfa-college. Het accountancyteam had PostNL toegewezen gekregen en het bedrijfseconomieteam mocht voor Scania een casus oplossen.

Na het welkomstwoord en de introductie werd iedere groep naar een lokaal geleid, waar de bedrijven een presentatie gaven over de activiteiten binnen de onderneming en de casus die deze dag van toepassing was. Bij PostNL was er sprake van een Management Buy Out van een bedrijfsonderdeel. Dit bedrijfsonderdeel betrof het Finance Shared Service Center (FSSC) van PostNL, hier wordt de financieel gerelateerde administratie van PostNL gevoerd. Wanneer er een management buy out plaats zou vinden, zou het FSSC ook voor andere bedrijven dan alleen voor PostNL kunnen werken. Bij deze casus waren enkele deelvragen opgesteld die uitgewerkt diende te worden. Het bedrijfseconomie team had een casus voor Scania uitgewerkt. De casus ging over een overname. Een internationale Scania klant bood één van haar interne werkplaatsen ter overname aan. De overname kon gevolgen hebben voor omliggende Scania werkplaatsen en voor de toekomst van Scania. Deze klant had meerdere werkplaatsen die in de toekomst ook te koop aangeboden konden worden. Aan dit team de vraag of Scania deze werkplaats over diende nemen.

Om per team wat meer informatie te kunnen verkrijgen werden we tijdens het uitwerken van de casus om de beurt in de gelegenheid gesteld om in exact 10 minuten onze vragen te stellen aan de ondernemers. Bij PostNL waren de ondernemers vrij algemeen in de ideeën die zij hadden, dit maakte het voor ons lastig om een beeld te krijgen in welke richting we de casus uit moesten werken. Dit verhoogde uiteraard de moeilijkheidsgraad van de opdracht.

Tijdsdruk             

In totaal kregen we vier uur de tijd om de casus uit te werken. In de zaal stonden twee grote schermen waar de resterende tijd op afgebeeld werd. Dit leverde uiteraard een extra druk op. Gelukkig konden we tussendoor even onze zinnen verzetten met een lekkere lunch.

Aan het einde van de middag moesten alle onderdelen per mail verzonden worden. Terwijl de laatste minuten op de klok stonden werd de druk bij ons allemaal erg hoog. Aparte stukken moesten nog samengevoegd of gecontroleerd worden, terwijl ergens anders het lettertype nog niet overeen kwam. We wilden ons dossier uiteraard zo goed en compleet mogelijk inleveren. Het was even een chaos en de stress was zeker aanwezig, maar net binnen de tijd was alles netjes ingeleverd!

Ontspanning

talentenprijs 2Nadat de uitwerkingen van de casussen waren ingeleverd, was het tijd voor ontspanning. Herman Pleij, cultuurhistoricus, trad op als gastspreker. Deze enthousiaste man wist veel te vertellen over de geschiedenis. Als ik eerlijk ben, vrees ik dat bij veel van ons zijn verhaal niet is blijven hangen. We waren na deze lange dag echt aan ontspanning toe!

Prijsuitreiking

Na een diner was het tijd voor de bekendmaking van de prijswinnaars. De overall jury bestond uit personen welke werkzaam zijn in verschillende vakgebieden. Uiteraard hadden alle personen in hun werk affiniteit met economische zaken, echter waren de vakgebieden zeer uiteenlopend. Denk hierbij aan een accountantskantoor, een aardolie maatschappij, een luchthaven en een drukkerij.

Per onderneming werd er door vijf groepen een casus uitgewerkt. De vertegenwoordigers van de bedrijven kozen voor hun onderneming één winnende groep. Helaas is zowel het bedrijfseconomie team voor Scania, als het accountancyteam voor PostNL niet als winnaar verkozen. Uiteraard vonden wij dit niet terecht!

De winnaars moesten het podium op komen. Één persoon uit de groep moest direct een pitch geven waarin hij of zij de overall jury moest overtuigen van hun oplossing voor het probleem uit de casus. De jury stelde hierop uiteraard kritische vragen.

talentenprijs 3Nadat alle winnende groepen een pitch hadden gegeven, ging de jury in beraad om te beslissen wie de uiteindelijke winnaar van de HBO Talentenprijs 2015 zou worden.
Helaas hebben wij de uiteindelijke prijsuitreiking niet meer bijgewoond, omdat wij nog terug moesten reizen naar het verre Brabant!

Al met al waren dit twee zeer gezellige en leerzame dagen! Ik bedank via deze weg alle studenten die mee zijn geweest en natuurlijk Erik, Mathijs en Stef voor deze super leuke ervaring!

Van onze secretaris:
Janne Zegers

 

Geef een reactie