WAAROM WERKEN ALS STARTER IN DE FINANCIËLE SECTOR?

Ons recruitmentteam is als team dagelijks bezig met het aantrekken van nieuwe, vlotte kandidaten voor de bancaire sector. Waarom jij een van die kandidaten wilt zijn? We vertellen het jou in deze blog!

Definitie: Young Professional

Young Professionals zijn kandidaten op de arbeidsmarkt tussen de 20 en 30 jaar, recent afgestudeerd, ambitieus, ambiëren financiële onafhankelijkheid, hebben een druk sociaal leven, zitten vol energie en verdienen relatief veel geld om dit geld vervolgens uit te geven aan onder andere kleding, gadgets, terrasjes en festivals.

De Young Professional is dus vooral een jonge levensgenieter die zelfstandig wil zijn en ambitieus is, maar vooral werkt om plezier te kunnen hebben. Dit laatste geldt zowel op het werk als daarnaast. Wat vindt de Young Professional het belangrijkst in de zoektocht naar een baan en in de ontwikkeling van hun carrière?

Werken voor geld vs. ontwikkeling

‘Vroeger’’ waren zekerheid, inkomen en aanzien belangrijk voor de meeste medewerkers. Voor de jonge professionals is dat tegenwoordig anders. In de gesprekken die we dagelijks hebben met Young Professionals vroegen wij wat belangrijk voor ze is. Hier de top 5:

 1. Zelfontwikkeling
  Met stip op 1. Young Professionals willen zich continu kunnen ontwikkelen. Door middel van trainingen, workshops, vervolgopleidingen, you name it, they love it!
 2. Betekenisvol werk
  De Young Professional wil een verschil kunnen maken. Ze willen het gevoel hebben dat ze bijdragen aan het succes van een onderneming.
 3. Afwisseling in werkzaamheden
  Je maakt een Young Professional niet gelukkig met het laten uitvoeren van dezelfde werkzaamheden dag in en dag uit. Daar ligt geen uitdaging in. En deze professional moet uitgedaagd worden om geïnteresseerd te blijven.
 4. Fijne collega’s
  Omdat het sociale aspect een belangrijke rol heeft voor deze doelgroep, zijn collega’s erg belangrijk. De vrijdagmiddagborrel, gezamenlijke uitjes en het delen van humor op de werkvloer zijn van groot belang voor de motivatie van de Young Professional.
 5. Omstandigheden in de arbeid
  Van 9 tot 5 werken op dezelfde plek met dezelfde werkzaamheden? Dat is niet weggelegd voor deze groep. Deze groep wil het liefst flexibelere werktijden, mogelijkheden voor thuiswerken en graag een leaseauto, telefoon en laptop. Wat opvalt is dat zekerheid, inkomen en aanzien niet eens in voorkomen in deze top 5. Al moet ik er wel direct bij vermelden dat inkomen/ beloning waarschijnlijk op plek 6 of 7 komt. Deze kandidaten zoeken steeds meer naar functies waarin ze hun intrinsieke motivatie vinden. Ben jij als organisatie aantrekkelijk genoeg voor deze Young Professionals?

Financiële sector is hipper dan je denkt!

Niet iedere organisatie in de bancaire sector komt voor de buitenwereld even vlot, hip en innovatief over, maar de meeste organisaties zijn dat wel degelijk! Binnen de financiële sector kun je ontzettend veel leren en inspireren. Wil jij jouw beeld verfrissen over de financiële sector? Bekijk dan onze ‘Octas Exclusief’ reeks waarin we in gesprek gaan met onze opdrachtgevers. Waar kun je als young professional op letten om te beoordelen of een organisatie voor jou van toegevoegde waarde is?

 • Wees kritisch, maar sta open voor nieuwe inzichten. Elk bedrijf heeft iets aantrekkelijks. Ga opzoek naar hun unique selling point en beoordeel of je je hierin aangesproken voelt en of je daar aan bij wilt dragen;
 • Zoek Young professionals op die al voor dat bedrijf werken en vraag wat zij mooi aan de organisatie? Waarom werken ze bij dat bedrijf?;
 • Hoe zien de werkzaamheden binnen een organisatie er uit voor jou? Zie je genoeg uitdaging en verscheidenheid?;
 • Wat is een organisatie waarvan je nu denkt, daar wil ik graag werken. Dit hoeft niet in dezelfde sector te zijn. Zet deze bedrijven eens naast elkaar en bekijk van beide de cultuur, missie en visie eens. Innovatieve bedrijven, binnen of buiten de sector, hebben vaker wel dan niet een inspirerende aanpak om young professionals een kickstart te geven op de arbeidsmarkt.