Maud kalkhoven: hockey op zondag, esg op maandag  

Maud kalkhoven: hockey op zondag, esg op maandag  

Ze werkt pas een jaar bij Joanknecht, maar met een bachelor in bedrijfskunde op haar naam is ze een sterke starter. Maud Kalkhoven: “Na mijn afstudeerproject bij Joanknecht over de houding van medewerkers tegenover innovatie kreeg ik een aanbod om  te blijven. Daar wilde ik heel graag op ingaan! Echter, woon ik in Leusden en vier of vijf dagen in de week naar Eindhoven reizen, vond ik daarom minder aantrekkelijk. En toen kwam daar de opening van het nieuwe kantoor in Amsterdam!” 

Zo werd Maud een van de eerste collega’s met een werkplek aan de Keizersgracht. “Ik stroomde als businessanalyst in bij Joanknecht team Integrated Finance. Nu werk ik dagelijks aan procesoptimalisatie, financieel management en duurzaam ondernemen. Afhankelijk van hoe mijn agenda eruitziet, werk ik vanuit Amsterdam, Eindhoven en thuis. Het is superleuk om te merken dat steeds meer ‘Eindhovense’ collega’s ook graag  een dag in Amsterdam komen werken. Zo kom ik met collega’s van diverse teams in contact en leer ik veel over wat zij doen voor onze klanten. Dat brengt een hoop nieuwe inzichten met zich mee.” 

ESG-vraagstuk

Een paar maanden geleden werd Maud uitgenodigd om bij het ESG-team aan te sluiten. “ESG staat voor Environment, Social & Governance en gaat over verantwoording op basis van factoren over milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur. De rapportage daarover is nu al van belang voor beursgenoteerde bedrijven en in de toekomst ook voor andere grote ondernemingen. Door deze korte uitleg kan het lijken dat ESG minder relevant is voor het mkb. Maar bedrijven die wél al rapporteren zullen ook meer moeten vragen van partners in hun waardeketen, wat ook vaak MKB ondernemingen zijn. Voor de klanten van Joanknecht is het dus wel degelijk belangrijk om aan de slag te gaan en zich voor te gaan bereiden op CSRD.”

Tijdens haar studie is Maud al in aanraking gekomen met het concept ESG en de daaraan verwante SDG’s, de 17 Sustainable Development Goals voor een duurzamere wereld. “Bij bijna alle studieprojecten waren SDG’s van belang. Nu duik ik er echt diep in. Mijn collega Niels en ik zijn ons aan het verdiepen in de materie en brengen in kaart wat het ESG-vraagstuk op praktisch vlak voor het mkb gaat betekenen. Elke maand is er een meeting met collega’s uit andere teams om het onderwerp vanuit alle invalshoeken te bespreken. Daar komen nog steeds nieuwe vragen uit om mee aan de slag te gaan.” 

Benieuwd naar Mauds hele verhaal? Lees het op www.werkenbijjoanknecht.nl/maud-kalkhoven/.