Jandré: van Zuid-Afrika naar Nederland en nu al thuis bij Joanknecht
In mei startte Jandré van der Westhuizen als medewerker accountancy bij Joanknecht. Vlak daarvoor verhuisde hij uit Zuid-Afrika naar Eindhoven. “Mijn vader heeft een gezegde: je kan altijd terugkomen, maar je kan niet altijd gaan. Ik ben jong, ongebonden en ik heb weinig verantwoordelijkheden. Dus nu kan ik kansen grijpen om me te ontwikkelen. Ik voel me enorm welkom, zowel in Nederland als bij Joanknecht.”
Jandré studeerde Management Accountancy aan Stellenbosch University. Kort daarna besloot hij naar Nederland te verhuizen. “In Zuid-Afrika heb ik minder kansen om iets voor mezelf op te bouwen dan hier. Hoe jammer ik dat ook vind, ik wilde niet daar blijven, op mijn vijftigste terugkijken en denken: had ik maar… En mijn vader heeft gelijk. Ik kan altijd nog teruggaan. Dat hangt vooral af van hoe het er in Zuid-Afrika in de toekomst voor staat. Er zal altijd een deel van mij zijn dat wil terugkeren naar Zuid-Afrika. Het zal altijd mijn thuis zijn. Nu wil ik in ieder geval vijf jaar in Nederland werken, mijn Nederlandse paspoort krijgen en genieten van mijn tijd hier.”
Nederland en Joanknecht
Voor veel jonge, hoog opgeleide Zuid-Afrikaners is Nederland een ‘home away from home’. Hoewel de taal nieuw is, klinkt het bekend en pik je het snel op. Ook de connectie met de Nederlandse cultuur is relatief eenvoudig te vinden. “Met hulp van recruitmentbureau iSprout ben ik naar Nederland gekomen. Via die organisatie heb ik ook mijn huisgenoot gevonden. In de eerste maand hier heb ik meerdere gesprekken gevoerd, op zoek naar een goede match. Gelukkig ben ik zo bij Joanknecht terechtgekomen. Nieuw land, nieuwe taal en nieuw werk; dat kan best overweldigend zijn. Maar de mensen van Joanknecht hebben ervoor gezorgd dat ik me al vanaf de eerste dag thuis voelde. Hoe leuk je werk ook is, het zijn de mensen die het maken.”
“Nederlands leren is echt wel een uitdaging, maar het is niet zo moeilijk als ik vooraf dacht. Nederlanders vinden het leuk als je het probeert en je best doet. En hoe meer ik leer, hoe enthousiaster ik word. Dus ik voer zo veel mogelijk gesprekken in het Nederlands. Soms zie ik dat iemand probeert uit te vinden wat ik bedoel, maar dat ze het eigenlijk niet begrijpen. Dan kan ik gelukkig terugvallen op het Engels, want dat spreekt iedereen in Nederland wel.”
Benieuwd hoe Jandré Nederland ervaart en wat zijn toekomstplannen zijn? Lees hier zijn hele verhaal: https://werkenbijjoanknecht.nl/jandre-van-der-westhuizen/.