Silva’s balans: werken, studeren en praktijkervaring bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs

Silva van Weert, een 21-jarige student aan de Tilburg University, is werkstudent bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs. In het dagelijks leven is Silva zeer actief betrokken bij het studentenleven. Zo is zij onderdeel van het bestuur bij genootschap Vesperi bij studentenvereniging Plato. Naast het studentenleven houdt ze er ook van om actief bezig te zijn, daarom speelt ze hockey bij MHC MEP Jong dames 1 in Boxtel. Dit drukke bestaan leidt ze om haar studieleven heen.

Waarom besloot je om aan de slag te gaan als werkstudent?

“Op dit moment zit ik in het derde jaar van International Business Administration (IBA) aan Tilburg University. Volgend semester zal ik op uitwisseling gaan naar North Carolina in de Verenigde Staten. Om mijn drukke schema te kunnen combineren met werkervaring opdoen in het accountancyvakgebied, besloot ik om als werkstudent bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs aan de slag te gaan.”

Hoe ben je met De Beer Accounts & Belastingadviseurs in aanraking gekomen?

“Een goede vriendin van mij heeft familiebanden met De Beer. Tijdens een gesprek over werkervaring opdoen in de accountancy, nodigde zij mij uit voor de Beerproeverij. Tijdens de Beerproeverij heb ik kennisgemaakt met de organisatie. Toen ik daar hoorde over het werk als student was ik gelijk heel enthousiast. Een stage combineren met mijn studie en sociaal leven was nogal lastig. Als werkstudent doe je dezelfde werkervaring op als bij een stage, maar krijg je ook een fijne financiële vergoeding. Uiteindelijk besloot ik om te solliciteren als werkstudent bij De Beer. In september 2022 ben ik daadwerkelijk gestart.”

Hoe ervaar jij het werk op de samenstelpraktijk?

“Ik ben twee dagen per week werkzaam op de samenstelpraktijk. Daar houd ik me voornamelijk bezig met het opstellen van jaarrekeningen voor kleine ondernemers. In het begin moest ik nog veel leren voordat ik zelfstandig aan de slag kon. Nu ik wat meer ervaring heb mag ik bijna zelfstandig complete jaarrekeningen maken. Deze verantwoordelijkheid voelt heel onwerkelijk, maar is daarentegen ook supergaaf! Je staat er gelukkig nooit alleen voor. Je wordt goed begeleid door je buddy. Daarnaast help ik ook andere afdelingen als dat zo uitkomt. Zo help ik soms bij het inboeken van administraties of bij de aangiftes inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.”

Hoe zien jouw werkdagen bij De Beer eruit?

“Op een werkdag begin ik vaak om 8:30 uur met een kopje koffie en het inschrijven voor de lunch van die dag. Daarna ga ik aan de slag met mijn taken. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen. Hierbij krijg ik veel hulp en begeleiding. Rond 12:30 uur ga ik lunchen en geniet ik van het lunchbuffet met elke dag een verse daghap, klaargemaakt door Sabine (en die zijn echt lekker!). Na de lunch ga ik vaak even wandelen met collega’s en daarna ga ik weer aan het werk. Ik werk tot 17:00 uur, maar als ik eerder weg moet voor colleges of andere afspraken, werk ik een andere dag extra. Dat is echt heel fijn als werkstudent. Je kunt je uren redelijk zelfstandig indelen zodat het goed met je studie te combineren is.”

Wat vind jij het leukste aan jouw werk als werkstudent?

“Mijn opleiding is heel divers, het gaat over de vier pilaren van een bedrijf, namelijk: Accountancy, Finance, Marketing en Management. Het is fijn dat je breed wordt opgeleid, maar helaas zorgt het ook voor iets minder verdiepte kennis van elke soort. Ik had altijd al wel een gevoel voor accountancy, maar in mijn opleiding vond ik niet echt de verdieping waar ik naar opzoek was. Het werk bij De Beer geeft me die verdieping wel. Het is fijn dat mijn studie en het werk zo goed op elkaar aansluiten.”

Hoe zou jij De Beer Accountants & Belastingadviseurs omschrijven?

“Er wordt veel waarde gehecht aan de binding tussen collega’s. Zo worden er meerdere personeelsuitjes en feestjes georganiseerd waar je gezellig een biertje kan drinken met je collega’s. Dit zorgt er mede voor dat je het idee hebt dat je bij iedereen kan aankloppen met vragen over je werk. Je wordt met wederzijds respect behandeld en er heerst totaal geen sterk gevoel van hiërarchie.”