Stage lopen bij de samenstelpraktijk: Secoiya vertelt

Stage lopen bij de samenstelpraktijk: Secoiya vertelt
Benieuwd of een stage bij accon■avm iets voor jou is? Stagiair Secoiya Haagen kwam eind vorig jaar de samenstelpraktijk in Maastricht versterken. Inmiddels zit haar stage er bijna op. In dit interview deelt ze haar ervaringen, mét nuttige tips voor stagezoekers.

Waarom koos je voor een stage bij accon■avm?
Secoiya: “Ik zit in het derde jaar van de hbo-opleiding Accountancy aan de Zuyd Hogeschool in Sittard. In jaar twee bezocht ik vier inhousedagen, waarvan één bij accon■avm. Ik had een formele sfeer verwacht, maar het tegendeel bleek. De sfeer is juist heel informeel en gemoedelijk, dat past bij mij.

Los daarvan heb ik ook meegedaan aan een online lunchdate. Ik kreeg een lekkere lunch thuisbezorgd en via videobellen leerde ik de organisatie beter kennen. Toen werd mijn gevoel bevestigd: hier wil ik stage lopen. In mei 2020 besloot ik te solliciteren.”

Hoe verliep je sollicitatie- en inwerkproces?
“Vanwege corona ging alles online, maar dat hadden ze bij accon■avm goed opgelost. Het eerste kennismakingsgesprek met campusrecruiter Danique was georganiseerd via Microsoft Teams. Het tweede gesprek vond – met wederzijds goedvinden – coronaproof plaats op het kantoor in Maastricht. Daar maakte ik ook kennis met mijn teamleider Pascal en stagebegeleider en assistent-teamleider Brigitte.

Na dit gesprek was het allemaal zo geregeld en 16 november mocht ik starten. Op de eerste stagedag werd ik in een nagenoeg leeg kantoor op anderhalve meter afstand ingewerkt door een collega. Een beetje vreemd, maar als ‘nieuweling’ vond ik het fijn dat de mogelijkheid er was om naar kantoor te komen.”

Wat waren je verwachtingen van deze stage?
“Heel eerlijk, ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Mijn studie is best wel breed en theoretisch. Ik wist ook nog niet wat beter bij mij zou passen: de samenstelpraktijk of de controlepraktijk. Het liefst wilde ik op beide afdelingen ervaring opdoen! Maar omdat een stage van 20 weken vrij kort is, adviseerde accon■avm mij om een keuze te maken.”

En… hoe is het je bevallen?
“Goed! De werkzaamheden op de samenstelpraktijk vind ik erg interessant. Ik boek administraties in, doe de voorbereidingen voor het samenstellen van jaarrekeningen en samen met een fiscalist verzorg ik ook de aangiften voor de inkomstenbelasting. Het is veel puzzelwerk, soms ook wel pittig, maar daar houd ik van. Gelukkig zorgen collega’s ervoor dat ik genoeg afwisselend werk heb en krijg ik tijd om aan mijn stageverslag te werken.”

Hoe werk je samen met collega’s?
“Op dinsdag beginnen we altijd gezamenlijk met de zogeheten weekstart. Via Microsoft Teams stemmen we de werkvoorraad met elkaar af en nemen we vragen of agendapunten door. Zo houden we elkaar goed op de hoogte. Daarna gaat iedereen aan de slag. In het begin had ik veel begeleiding nodig van een ervaren collega, nu werk ik veel zelfstandig. Mijn werk wordt met extra aandacht gecontroleerd door collega’s, en daarna wordt de post nog gereviewd. Soms ben ik de hele dag met één post zoet, andere dagen krijg ik tussendoor nog opdrachten van andere collega’s.”

Hoe ervaar je de sfeer en het contact met collega’s?
“Precies zoals ik het op de inhousedag heb ervaren: heel informeel. Het is wel jammer dat ik de meeste collega’s alleen online heb leren kennen. Toch voelde ik mij snel opgenomen in het team, terwijl ik vrij introvert ben. Met zo’n 1000 collega’s is accon■avm een grote organisatie, maar zo voelt het niet. Ook is er veel aandacht voor jou als persoon. Collega’s nemen de tijd om mij het vak te leren en er wordt goed naar je geluisterd.”

Wat ga je in je laatste stageweek nog doen?
“De laatste dagen ga ik goed gebruiken om mijn werkzaamheden netjes af te ronden, zodat er geen ‘losse eindjes’ zijn als ik weg ben. Verder mag ik nog meekijken met een collega die een aangifte voor de vennootschapsbelasting gaat doen. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus interessant om daar meer over te leren.”

Welke tips heb je voor studenten die een stage zoeken?
“Als je op zoek bent naar een stage bij een accountantskantoor, dan adviseer ik je om altijd een meeloopdag te doen, ook al is dit online. Zo’n meeloopdag geeft je in een korte tijd een goed beeld van de sfeer en cultuur in een organisatie. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat een big four-organisatie minder goed bij mij past. Terwijl ik daar van tevoren eigenlijk wel naar op zoek was. Ook al is een stage maar een halfjaar, het is dé kans om te ontdekken wat goed bij je past.”

Ook aan de slag bij accon■avm?
Ben jij na het verhaal van Secoiya ook enthousiast over een stage bij accon■avm? Of heb je recent je diploma gehaald en ben je klaar voor je eerste baan? Neem een kijkje bij onze vacatures. En houd de agenda in de gaten voor lunchdates en inhousedagen. Voor meer informatie mag je ook direct contact opnemen met Campus Recruiter Danique Gruithuijzen, via d.gruithuijzen@acconavm.nl of 06 – 23607344.